Jak vybrat správné společenské šaty na svatby, plesy apod.

Výběr správných společenských šatů může být poměrně obtížným úkolem, pokud neznáte alespoň základní náležitosti, které je třeba splnit. Proto jsme pro Vás připravili několik bodů, které Vám pomohou při výběru a nákupu šatů ať už v online světě, nebo v blízkém obchodním domě.

Formálnost dané události určuje především délku šatů

Stupeň formálnosti dané události, na kterou se chystáte, je hlavním kritériem pro volbu společenských šatů. Obecně lze říci, že formálnost šatů určují barva, látka a především délka. V dnešní době je citelný odklon od dlouhých společenských rób až po kolena, ale velmi formální události (případně události na luxusnějších místech konané večer) je často přímo vyžadují. Dress code bývá často uveden na pozvánce, případně se můžete zkusit poptat dalších pozvaných a poradit se s nimi, jaké šaty si vzít na sebe. Pro formální události volte tedy dlouhé společenské šaty, pro polo- formální události pak šaty délky ke kolenům, nebo několik cm nad kolena (velmi oblíbené a univerzální jsou koktejlové šaty), minišaty volte spíše pro neformální události.

Barva má také velký význam

Barva je také faktorem formality. Tmavé a plné barvy (černá, tmavě modrá apod.) jsou ideální na večer a pro formálnější události. Neutrální barvy jako hnědá a šedá jsou velmi univerzální a vhodné téměř pro jakoukoliv příležitost. Výrazné barvy jako např. červená, oranžová, žlutá apod. jsou vhodné především pro silné povahy a spíše polo-formální události ideálně během jara a léta. Červenou barvu ale můžete bez obav obléci i na většinu událostí během zimní společenské sezóny. Zajímavým kompromisem může být také jemně růžová barva. Důležité je přihlédnout k volbě barvy nejen na základě dané události, ale také tónu Vaší pleti.

Látka může dojem ze společenských šatů povýšit, ale i zcela zničit

Pevnější a těžší tkaniny jako např. bavlna, džínovina apod. jsou velmi neformální a nejsou vhodné ani na formální, ale ani polo-formální akce jako koktejlové večírky apod. Společenské šaty volte spíše ze saténu, nebo nejrůznějších syntetických tkanin.

Vybírejte šaty nejen dle osobních preferencí, ale také tvaru Vašeho těla

Křivky těla jsou důležitým faktorem, který je třeba vzít do úvahy. Pokud se můžete pochlubit perfektní postavou, pak určitě zvolte přiléhavé šaty, které zvýrazní Vaši siluetu. V opačném případě lze doporučit šaty spíše volnějšího střihu, případně společenské šaty skater střihu a volnější sukní kratší délky, které dokážou dobře maskovat menší nedostatky v oblasti břicha a hýždí. Tento střih šatů je vhodný také pro velmi štíhlé postavy, protože dokáže zvýraznit boky a vytvořit tolik žádanou siluetu přesýpacích hodin.

Obecně lze říci, že byste se měla snažit dosáhnout rovnováhy proporcí- pokud máte široká ramena, zvolte spíše širší sukni; pokud máte široké boky, pak volte šaty s rukávy, nebo nějakým výrazným prvkem v horní části. Pro zdůrazněn štíhlého pasu můžete zvolit mašli, nebo jiný výrazný prvek v této oblasti atd.

Přejít na nabídku společenských šatů

Napsat komentář